Kezdőoldal   |  Biográfia   |  Termékek  |  Receptek   |  Események  |  Sztárkonyha  | Kapcsolat

 

Várom Önöket! Főzzünk együtt!

Hétköznaponként: 11.20-tól

Vasárnap: 9.30-tól

BELÉPÉS AZ ATV honlapjára ITT

ÉRDEKESSÉGEK

Avatási ünnepség

 

A Benke László négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács és Gribek Lajos szerkesztésében megjelent Magyarok Asztala című Guinnes-rekord méretű könyv 2005. március 12-én – Szili Katalinnak az Országgyűlés Elnökének védnökségében – ünnepélyes keretek között lett elhelyezve a Magyar Parlament Vadásztermében.

Ezen az ünnepélyes ceremónián fogant meg végleg Gribek Lajosban egy régóta dédelgetett ötlet, nevezetesen az, hogy alakítsák meg a magyar gasztronómia lovagrendjét. Megvalósításához újfent megnyerte a legalkalmasabb partnert, Benke Lászlót, akiről kevesen tudják, hogy már évek óta lovagja az 1248-ban alapított és a későbbi francia köztársasági elnök, Charles de Gaulle által 1950-ben „feltámasztott”, nemzetközi elismertségű lovagrendnek, a Chaine des Rotisseurs-nek.

Hosszú egyeztetés és összejövetelek eredményeként 2005 december 14-én a pestlőrinci Zila kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és elfogadták annak alapszabályát, melynek azóta bírósági bejegyzése is megtörtént.

Alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja és szakmai érdekképviseletüket ellátja.

A Lovagrend óvja az egyetemes és magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, támogatja a vendéglátás és a gasztronómia tudományos és technikai módszereinek továbbfejlesztését és elősegíti azok alkalmazását a mindennapi gyakorlatban. Részt vesznek a vendéglátást érintő hazai és nemzetközi kongresszusokon, tanfolyamokat és továbbképzéseket rendeznek a gasztronómia területén tevékenykedő szakembereknek, elősegítve ezzel szakmai fejlődésüket.

Fentieknek megfelelően az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tíz tagozattal alakult meg, 17 tagú Nagytanáccsal, melynek tagjai a tagozatvezetőkön kívül a Nagymester, a Tiszteletbeli Elnök, a Főkancellár, két Kancellár, a Kincstárnok és a Ceremóniamester. A Lovagrend első – öt évre választott – nagymestere Benke László lett, az első tiszteletbeli nagymestere pedig Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke.

A főkancellári tisztet Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség cukrász alelnöke látja el.

 

 

  

  

www.lacibacsi.hu, www.lacibacsi.eu, www.lacibacsi.info Minden jog fenntartva.

Az oldalon található képek a honlap üzemeltetőjének tulajdonjoga, utóközlése engedélyhez kötött!