Kezdőoldal   |  Biográfia   |  Termékek  |  Receptek   |  Események  |  Sztárkonyha  | Kapcsolat

 

Várom Önöket! Főzzünk együtt!

Hétköznaponként: 11.20-tól

Vasárnap: 9.30-tól

BELÉPÉS AZ ATV honlapjára ITT

ÉRDEKESSÉGEK

Az első magyar Fehérasztal Lovagrend

 

Hamarosan egy éve lesz, hogy az Országházban ünnepélyes külsoségek között kiállították „A magyarok asztala” című gasztronómiai kódexet.

Szerzői: Benke László és Gribek Lajos mesterszakácsok.

E könyv a világ harmadik legnagyobb könyve; 800 oldalas,

70x centiméteres, súlya 80 kilogramm.

Külső borítója diófából készült, amelybe domborművet faragtak, belső borítója szarvasmarhabőr, a könyv címét és a Szent Koronát ábrázoló díszítést pedig tizennégy karátos arannyal vonták be.

Ez a remek alkotás a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül a honfoglalástól napjainkig. Nemzeti ereklyénk olyannyira híres, hogy még a Madridi Királyi Televízió is érdeklodött iránta.

Egy év eltelt azóta, ám a történet folytatódik…

Sőt, nem kellett messzire menni a részletekért, mert az alkotópáros egyik tagja, Gribek Lajos csepeli. Az ő kedves invitálására látogattunk el arra a kávéházi összejövetelre, ahol megbeszélés folyt egy új kezdeményezésről: megalakították ugyanis az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrendet”.

Ebből az alkalomból lovagrendi avatás lesz március 12- én a Parlamentben (tavaly óta ez a nap a magyar gasztronómia napja). A lovaggá avatás celebrálás mellett, ceremóniamester segítségével zajlik majd, s természetesen nem hiányoznak majd az ehhez szükséges – az avatás hitelességét, és látványosságát támogató – szimbolikus jelképek sem, úgymint a palást, bocskai-sapka, pecsétgyűrű, az embléma és a jogar. A szimbólumokra papi áldást kapnak.

Az ünnepségen 60 főt avatnak és mesteri címek, díszoklevelek átadására is sor kerül.

A készülődés és megbeszélés kellemes légkörébe – amely néha kissé zajosra sikeredett – csilingelő hang vegyült: Benke Laci bácsi, a lovagrend nagymestere, pohárcsengéssel kért figyelmet a lovagjelöltektől.

Ezen a február 9-ei megbeszélésen választotta meg a 17 főből álló nagytanács a fokancellárt, a sajtóst és a kincstárnokot, valamint mind a tíz – az ország különböző városaiból érkezett- gasztronómiai szakma jelöltjét.

A tavaszi rendezvényen minden tagozat kitesz majd magáért, hiszen finomnál finomabb ételeket kóstolhatnak majd a vendégek.

„A kóstolók között minden olyan hungarikum szerepelni fog, amire a magyarok büszkék” – mondta többek között Benke László.

A készülődés hangulatát fokozta, hogy ott helyben, a Zila-kávéházban megtörtént a palástokhoz, sapkákhoz és gyűrűkhöz a méretvétel. Gribek Lajos, aki eszmei megalkotója a lovagrendnek, további terveket, álmokat sző, ám ezekről most még nem kívánt szólni. Annyit azonban szívesen elárult magáról, hogy már 7 éves kora óta érdeklődik a gasztronómia iránt. A későbbi esztergályosból rendőr lett, akit közben hosszú idore a sport is rabul ejtett, hiszen tagja volt a csepeli birkózók ifjúsági csapatának.

A gasztronómiával immár 10 éve foglalkozó Gribek Lajos valami különlegeset, nagyszerűt képzelt el, mielőtt elkészült „A magyarok asztala”, s ezt tovább nemesítve jött a lovagrend megalkotásának ötlete.

Benke Laci bácsi szavaival élve: „jó talajra hullott a mag”.

 

Fenyvesi Edit

 

  

  

www.lacibacsi.hu, www.lacibacsi.eu, www.lacibacsi.info Minden jog fenntartva.

Az oldalon található képek a honlap üzemeltetőjének tulajdonjoga, utóközlése engedélyhez kötött!