Kezdőoldal   |  Biográfia   |  Termékek  |  Receptek   |  Események  |  Sztárkonyha  | Kapcsolat

 

Várom Önöket! Főzzünk együtt!

Hétköznaponként: 11.20-tól

Vasárnap: 9.30-tól

BELÉPÉS AZ ATV honlapjára ITT

ÉRDEKESSÉGEK

A Magyarok Asztala

 

A nagyméterű - 70x100 centiméteres - alkotás a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül kilenc fejezeten át - a honfoglalástól napjainkig. A könyv létrejöttét Benke László és Gribek Lajos mesterszakácsok neve fémjelzi.

 

Fotóalbum: klikk a képre

 

Benke László olimpiai és Oscar-díjas mesterszakács, a könyv egyik szerzője méltatásában elmondta: a gasztronómia egy nép nemzeti kincse, amely tükrözi múltját, jelenét és meghatározza a jövőjét is. Az "étkezési kultúra a világot határok nélkül íveli át" és élteti a nemzetet, ezért ezt a kultúrát a szakma nagyköveteinek kötelességük megőrizni és átadni.

 

A kódex létrehozásának célja a hagyományok ápolása, történelmi, étkezési kultúránk fennmaradása, így állítva emléket a tanítómestereknek és példát mutatva a jövő nemzedékének. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, jelen voltak a Magyarországon működő kisebbségi önkormányzatok képviselői, az egyházak vezetői, illetve a Pékek Király Lovagrendje, a Méz-, a Pálinka Lovagrend, a Szent István Paprika Lovagrend és a magyar borlovagrendek képviselői.

Az alkotás külső borítója diófából készült, abba domborművet faragtak. Belső borítója szarvasmarhabőr, a könyv címét és a Szent Koronát ábrázoló díszítést tizennégy karátos arannyal vonták be.

A kódex a Korok és ételek, az Étkezési kultúránk csillagai, a Mesterek dicsérete, a Kenyerünk, tésztáink és süteményeink, a Nemzetiségek asztala, az Amit a világ asztalára tettünk - Hungarikumok, a Halat, vadat, s mi jó falat..., Italkultúránk és a Vendéglátás zenéje című fejezetekből áll. Az egyes fejezetek - kódexhez illően - díszes iniciálékkal kezdődnek, az oldalain körbefutó bordűrök pedig korhű szakácsjeleneteket ábrázolnak.

A könyv, amelyhez Göncz Árpád volt államfő írt előszót, az Országház Vadásztermébe kerül. A hatalmas gasztronómiai kódex a világ harmadik legnagyobb könyve, 800 oldallal. Súlya 80, diófa borítója pedig 35 kilogramm.

 

  

  

www.lacibacsi.hu, www.lacibacsi.eu, www.lacibacsi.info Minden jog fenntartva.

Az oldalon található képek a honlap üzemeltetőjének tulajdonjoga, utóközlése engedélyhez kötött!