Biográfia

Benke László Lajosmizsén született 1948. augusztus 21-én. Édesanyja hentes és mészáros. Édesapja vendéglős mester és tulajdonos. Ezen családi körben töltötte gyermekéveit.

  • 1966-ban a Budapesti Vendéglátóipari Technikum elvégzése után a Hungária Szálloda, és Éttermi Vállalat legnagyobb szállodájában, a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök lett. A Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem chef helyetteseként dolgozott.
  • 1971-ben a Sylvanus Szálló chefjeként nyitott a Vadászati Világkiállításra.
  • 1972-ben Párizsban a Magyar Ház chefjeként egy évig dolgozott. 1974-től a Gundel Károly Vendéglátó Technikum tanáraként dolgozott 18 évet, munkáját a “Kiváló pedagógus” kormány-kitüntetéssel ismerték el.
  • 1979-ben mester szakács, 1980-ban mester cukrász lett.
  • 1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakát végezte el.
  • 1981-ben Hollandiában az Engels Konszernnél dolgozott egy évet.
  • 1988-ban a Frankfurti “IKA HOGA” szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerték a nemzetek nagydíját. Egyéni kategóriában három aranyéremmel ismerték el munkáját.
  • 1992-ben a Sevillai Világkiállítás egyik chefjeként üzemeltették a Mátyás Király Éttermet, munkáját a Legjobb Étterem címmel tüntették ki.
  • 1996-ban a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjat, az Oskar-nak megfelelő magyar, Venesz József díjat adományozott szakmai munkájáért. Tizennégy országban népszerűsítette a magyar gasztronómiát. Nemzetközi versenyeken tizenkét nagy aranyérmet kapott.
  • 1998-99-ben a TV2 chefjeként 450 adása volt.
  • 1998-ban “CHAINE des ROTISSEURS” lovagja lett, ezzel a Nemzetközi Kancellária elismerte szakmai elhivatottságát.
  • 2000-ben szakkönyve jelent meg, valamint több szakácskönyv szerzője.
  • 2019. Június 7.-én, hetvenévesen hunyt el.