Görögdinnye leves

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnye
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg cukor
  • 3 cl citromlé
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • 3 dkg keményítő
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 5 dkg méz

Toast:

  • Feketekenyér
  • Füstölt sajt
  • Mandula

A görögdinnyét jól megmossuk, majd a felénél háromszög vágásokkal körbevágjuk. Félbevesszük. A dinnye húsát fagylaltos kanállal kivájjuk. Néhány mag nélküli gombócot meghagyunk levesbetétnek, a többit szitán átpasszírozzuk.

Az így kapott dinnye levét felmelegítjük, kevés mézet, cukrot teszünk bele, vörös bort adunk hozzá.

Ízesítjük citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel. Étkezési keményítővel kicsit bekötjük. Lehűtjük.

Betétje a meghagyott mag nélküli dinnye, amit összekockázunk és vörösborban áztatott mazsola lesz.

A dinnye héját jégágyra tesszük, s beletálaljuk a levest.

Pirított fekete kenyérből füstölt sajttal és pirított mandulával megszórt toastot kínálunk hozzá.