Harcsaderék soproni módra

Hozzávalók:

  • 50dkg harcsaderék
  • 1 dl olívaolaj vagy vaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dl barnamártás
  • 10 dkg erdei gomba
  • 8 db királyrák
  • 5 dkg áfonya lekvár
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg cukkini
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl soproni kékfrankos
  • kakukkfű, só, őrölt bors
  • cukor, friss rozmaring
  • 30 dkg párolt rizs

Ragu:

Vajon a finomra vágott hagymát üvegesre hevítjük, rátesszük az erdei gombát, kakukkfüvet, borsot s tovább pirítjuk. Barnamártás teszünk hozzá, soproni kékfrankossal felengedjük, s kiforraljuk. Kevés áfonya lekvárt hozzákeverünk és a királyrákokat rátesszük. Készre pároljuk. Pikáns, enyhén édeskés mártást kapunk.

Körete a párolt rizs és a rozmaringos sárgarépa, cukkini.

Vajban megpároljuk cukkini és sárgarépa karikákat. Kevés sót, borsot, ételízesítőt és friss rozmaringot teszünk rá. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Ügyeljünk rá, hogy roppanós puha legyen (ne pároljuk túl).

A harcsaderekat kifilézzük, kevés borssal, sóval meghintjük. Zsemlemorzsába mártjuk, kevés zsiradékon pirosra sütjük.

A formába töltött párolt rizst a tálra borítjuk. A sárgarépát, cukkinit mellé rakjuk. A tál másik felére a vörösboros ragut tesszük, felhelyezzük a harcsa szeleteket, majd a királyrákkal „megkoronázzuk”.

Borajánló: Cabernet Frank