Lencsefőzelék, korhelyleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg füstölt csülök
  • 1 dl olaj
  • 8 dkg liszt
  • 1 dl kancsós tejföl
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 dkg fűszerpaprika
  • ételízesítő, mustár

A lencsét megválogatjuk, megmossuk és feltesszük főni. Ételízesítőt, babérlevelet és a füstölt csülköt beletesszük.

Magyaros rántást készítünk a főzelék besűrítéséhez. A hagymát finomra vágjuk.

Kevés zsiradékon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk. Rátesszük a hagymát, zúzott fokhagymát. Áthevítjük, hogy ne legyen nyers. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A rántásra rátesszük a piros paprikát.

Oldjuk a színét, s felöntjük kevés hideg vízzel, Simára keverjük (tejföl sűrűségűnek kell lenni), s a forrásban lévő főzeléket besűrítjük. Előtte a főtt csülköt kivesszük. Jól kiforraljuk, s tálaljuk.

Tálaláskor simára kevert tejföllel és csülök szelettel megdíszítjük.