Sajtleves

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl fehér bor
  • 15 dkg sajt
  • 3 dkg fokhagyma
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 cs. snidling
  • petrezselyem zöld
  • ételízesítő, fehér bors

Gombóc:

  • 30 dkg főtt burgonya
  • 8 dkg liszt
  • 1 dkg tojás fehérje
  • 5 dkg füstölt, főtt sonka
  • ½ cs. petrezselyem zöld

Világos vajas rántást készítünk, amibe zúzott fokhagymát teszünk. Áthevítjük a fokhagymával, snidlinget, petrezselyem zöldet, ételízesítőt teszünk rá. Felengedjük vízzel, simára elkeverjük és kiforraljuk. Majd hozzátesszük a reszelt sajtot (amit lisztezünk, hogy ne tapadjon össze). Félrehúzzuk, hozzáöntjük a legírt, elkeverjük, s csészébe tálaljuk.

Sonkás krumpligombóc:

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, s melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Petrezselyem zöldet, snidlinget és darált sonkát, a tojás fehérjét és a burgonya ¼-nek megfelelő lisztet teszünk hozzá. Jól összedolgozzuk, gombóctésztát készítünk. Kis gombócokat formálunk, s forró vízben kifőzzük.

A gombócokat hurkapálcikára felfűzzük. Így állítjuk a csészébe. Snidlinggel, petrezselyem zölddel megszórjuk.

Borajánló: Chateau Salanki