Savanyú nyelvleves

Hozzávalók:

  • 1 db sertésnyelv
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1db karalábé
  • 1 db sárgarépa
  • ½ db citrom
  • 10 dkg zeller
  • 1 cs. petrezselyem zöld
  • babérlevél
  • só, őrölt bors
  • ételízesítő

A nyelvet sós, ételízesítős vízben leblansírozzuk, majd lassú tűzön megfőzzük. Lehúzzuk róla a hártyát és apró kockára felvágjuk.

A karalábét, sárgarépát, angol zellert szép egyenletes kockára felvágjuk és a felolvasztott vajban megpároljuk. Amikor a zöldségeink üvegesre párolódtak rátesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet, kevés ételízesítőt és felengedjük vízzel, majd hozzáteszünk egy-két babérlevelet, s így főzzük. Beletesszük a nyelvet levével együtt, s készre pároljuk.

Világos vajas rántást készítünk, amikor kihabzik rátesszük a maradék petrezselyem zöldet, tejfölt adunk hozzá, kevés vízzel simára keverjük, s besűrítjük vele a levest. Jól kiforraljuk.

Citromlével vagy ecettel még pikánsabbá tehetjük.
Tálaláskor díszíthetjük petrezselyem zölddel, citrom karikával.