Sóskaleves buggyantott tojással

Hozzávalók:

  • 50 dkg sóskapüré
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • ½ dl ecet, 20 %-os
  • 3 dl csontlé vagy tej
  • cukor, ételízesítő, só

Arany tallér:

  • 1 db zsemle
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • ételízesítő
  • olaj a sütéshez

Felhevítjük a vajat, hozzátesszük a lisztet, s egy világos rántást készítünk. Amikor kihabzik és fehér beletesszük a sóskapürét és elkeverjük. Felengedjük csontlével vagy tejjel és kiforraljuk. Ízesítjük cukorral, csipet sóval és ételízesítővel.

Buggyantott tojás:

Bő vízbe 20 %-os ecetet öntünk, csipet sót teszünk bele. Amikor felforr egyenként beleütjük a tojásokat, s megmozgatjuk a vizet, hogy a tojás fehérje bugyort alkosson. Úgy főzzük, hogy a sárgája lágy maradjon. Langyos ecetes vízbe kiszedjük, hogy a tálalásig ne hűljön el, s a sárgája ne keményedjen meg.

Aranytallér:

Ételízesítős tejbe megmártjuk a szemlekarikákat, bepanírozzuk lisztbe, tojásba és forró olajba aranysárgára sütjük.

Ez lesz sóskaleves betétje.

Tálalás:

A levest kimerjük a tányérba. A tojást megformázzuk, levágjuk a fehérje foszlányokat, s a sóskára tesszük. Mellé adjuk az aranytallérokat.